20 juni 2024

Bloggen Over Vervoer

Hét Grootste Vervoer Blog van het Web

telematica systeem

Wat biedt een telematica systeem voor uw wagenpark?

Bedrijven zijn tegenwoordig stuk voor stuk op zoek naar manieren om efficiënter te werk te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de grootste winst die veel bedrijven kunnen maken op dit gebied, gericht is op betere communicatie. Hier komt telecommunicatie bij kijken als oplossing.

Wat is telematica?

Wanneer men het heeft over telematica, wordt er gesproken over het vakgebied wat een manier ontwikkeld heeft om informatie snel door te geven naar elkaar. Het maakt niet uit vanuit welke locatie, met behulp van telematica wordt het gecommuniceerd zonder dat een persoon zich fysiek hoeft te verplaatsen. Deze signalen worden aan elkaar doorgegeven met behulp van kabels, draadloze netwerken of satellieten. Het doel van telematica in bedrijven is dus om beter, sneller en makkelijker communicatie met verschillende plekken te creëren. Dit wordt vervolgens op verschillende manieren en voor verschillende sectoren gebruikt.

Wat kan telematica betekenen voor jouw wagenpark?

Telematica kan veel betekenen voor jouw wagenpark. Het begint allemaal met een centraal systeem waar alle data in een duidelijk overzicht wordt weergegeven. Dit systeem is makkelijk via een mobiele app bereikbaar. In dit systeem kan je vervolgens aangeven wat er voor jouw wagenpark van belang is. Het telematica systeem van Moove kan je bijvoorbeeld laten zien hoe lang ieder voertuig onderweg is, hoe ver ze van hun bestemming zijn, hoeveel brandstof er wordt verbruikt, hoe het rijgedrag van de bestuurders eraan toe gaat en vervolgens ook wat punten zijn die ruimte voor verbetering hebben. Al deze data kan je vervolgens analyseren en efficiënter maken.

De voordelen van telematica

Er zijn verschillende redenen waarom telematica zo’n belangrijke rol kan spelen voor wagenparken. Allereerst zorgt het voor een productievere workflow. De real-time gps geeft aan waar er vertraging is op de weg, wat alternatieve routes zijn en wat voor gevolgen slechte weersomstandigheden hebben voor de service. In plaats van dat een auto in het verkeer vast komt te zitten, zoekt telematica een alternatieve route voor jou uit. Het systeem draagt bij aan een hogere rijveiligheid. Telematica kan je namelijk van tevoren al vertellen of de auto binnenkort onderhoud nodig heeft en is daarnaast in staat om het rijgedrag van de bestuurder te analyseren. Hoe snel wordt er gereden? Wordt er vaak abrupt geremd, enzovoorts. Ook wordt er dankzij telematica minder brandstof verbruikt. Niet alleen doordat telematica efficiëntere routes weergeeft, maar ook omdat het brandstof verspilling weet aan te geven.