27 april 2024

Bloggen Over Vervoer

Hét Grootste Vervoer Blog van het Web

driving car on highway, close up of hands on steering wheel

Wallbox – stroom uit je huismuur

Met de hype van het thuis laden zijn er veel modellen laadpalen verschenen, de een nog fraaier dan de andere. Met ook beveiliging om stroom stelen te voorkomen. De almaar groeiende stoet elektrische auto’s heeft van de laadpaal een herkenbaar icoon in het straatbeeld gemaakt. Ook op privé erven steken steeds meer laadpalen uit de grond. En je ziet daarnaast steeds meer laadstations voor auto’s aan muren verschijnen. Dit zijn wallboxen. Er is niet zoveel verschil met laadpalen. Beide laden ze de accu van je voertuig op. Alleen een wallbox, de naam zegt het al, zit aan de muur vast en staat niet vrij op de grond.

Een wallbox installeer je goedkoper dan een laadpaal

Het voordeel van wallboxen boven laadpalen is dat je die met minder kosten kunt installeren. Je hebt namelijk niet een hele weg te gaan met de bekabeling. Een laadpaal kan vele meters verwijderd zijn van z’n voedingsbron, de meterkast. Een wallbox is soms enkel een muurdikte verwijderd van de meterkast. En daarbij kun je dan de kabel gewoon door de muur trekken waarbij je voor een laadpaal heel wat graafwerk moet verrichten. Dus de installatiekosten zijn geringer bij wallboxen. Je kunt ook zelf installeren maar het is beter om een professional dit omzichtige werk te laten doen. Want veiligheid is wel belangrijk en stroom blijft gevaarlijk. 

De wallbox is slim geworden

Vandaag de dag is dit wandlaadstation geëvolueerd. Er verschijnen steeds mooiere en kleinere op de markt. Vaak voorzien van intrigerende technologie en allemaal moderne snufjes. Zo kun je heel gemakkelijk via een app je lader inlezen en kijken hoeveel energie verwerkt is. Of hoe ver het laden van je auto op een bepaald moment is. Oplaadstations van hoog niveau die aan het wallbox formaat doen denken zijn bijvoorbeeld Webasto, Zappi of Easee. Dit zijn slimme wallboxen die zelf kiezen wanneer ze je auto laden. 

Laden op de juiste tijden

Heb je een daluren-abonnement bij je energieverstrekker? Dan kiest de lader ervoor om in de nacht te gaan laden. Heb je teveel huishoudelijke apparaten aan staan zodat er het gevaar is van een stroompiek? Dan kiest zo’n slimme lader ervoor eventjes te wachten met laden totdat je apparaten klaar zijn. Zo krijg je nooit kortsluiting.

Snel laden met krachtstroom

Wat voor laadpalen geldt, geldt ook voor wallboxen. Kies ervoor om ze met krachtstroom te verbinden. Deze 3-fasen stroom zorgt ervoor dat je auto veel sneller oplaadt dan met 1-fase stroom. Heb je nog geen krachtstroom in je meterkast? Dan kun je dat aanvragen bij je netbeheerder. Tegen een iets hoger abonnement en eenmalige entreekosten krijg je de goede power om supersnel je auto accu te vullen. Met een 1-fase connectie duurt het soms wel een hele dag en nacht voor je auto z’n accu vol heeft. En dan kun je eigenlijk net zo goed geen lader kopen maar je auto gewoon via een kabel aan een normaal stopcontact zetten. Een wallbox is in staat om met krachtstroom je auto in twee tot zes uur weer helemaal rijklaar te krijgen.