24 juli 2024

Bloggen Over Vervoer

Hét Grootste Vervoer Blog van het Web

Wat zijn de prioriteiten: auto kopen of auto leasen

De keuze maken om een nieuwe auto te leasen of een fonkelnieuw automodel te kopen, hangt vooral af welke prioriteiten dat je zelf stelt. Voor de meeste automobilisten is het auto leasen of een auto kopen een kwestie van euro’s. Sommige anderen hebben er een emotionele band mee. Voor dat je een definitieve keuze gaat maken, zal je alle voor- en nadelen moeten afwegen volgens je eigen persoonlijke situatie. Een echte raad hierover geven is vrij moeilijk omdat je afhankelijk bent van verschillende individuele parameters. Vooral je professioneel profiel speelt hier een belangrijke rol. Of je een job hebt op lange termijn of eerder een beroep hebt dat vrij onzeker is.

 Auto leasen versus auto kopen

Als je een nieuwe auto gaat leasen, huur je eigenlijk voor een bepaalde tijd een wagen bij de leasemaatschappij. Over het algemeen gaat het om een periode tussen de 36 en 48 maanden. Wanneer je leaseperiode afloopt, heb je heel vaak 2 mogelijkheden als optie. Je brengt de auto na die looptijd terug naar de leasemaatschappij of je koopt de auto tegen een bepaalde vooraf overeengekomen som wat is vastgesteld in het leasecontract. Dit is totaal anders dan wanneer je een auto koopt. Als je een wagen direct koopt, ben je automatisch eigenaar nadat de lening is afbetaald.

 Geen kopzorgen over wederverkoop

Ben je iemand die een bloedhekel heeft om over een auto te onderhandelen, dan zie je wellicht er tegenop om een auto te verkopen aan een particulier of dealer. Bij auto leasen lever je in de meeste gevallen je auto bij de leasemaatschappij weer in zonder dat je verdere administratieve rompslomp aan je oren hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is of je bepaald aantal kilometers hebt overschreden toen je het leasecontract hebt afgesloten. Voor het overige ben je vrij van zorgen.