20 mei 2024

Bloggen Over Vervoer

Hét Grootste Vervoer Blog van het Web

Wat doet een buschauffeur?

Wil je graag buschauffeur worden, maar weet je niet zo goed of deze functie wel bij je past? Je hebt waarschijnlijk regelmatig te maken met buschauffeurs, wanneer je met de bus reist. Toch komt er heel wat meer bij deze functie kijken dan het vervoeren van passagiers. Wat dat dan allemaal precies is? Je leest het in dit artikel.

De bus besturen

Uiteraard zul je als buschauffeur een bus moeten besturen. Ga dus vast op zoek naar een goede bus theoriecursus, zoals die van ABC Rijopleidingen. Het is van belang dat je de bus zowel veilig als prettig bestuurt. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de reizigers zich zo comfortabel mogelijk voelen, dus het is van belang dat je niet als een gek uit de bocht vliegt.

Vriendelijk zijn

Als buschauffeur heb je niet alleen als taak om een bus te besturen, je zult reizigers zich ook op hun gemak moeten laten voelen. Dat begint al zodra ze de bus binnenstappen, zorg ervoor dat je ze vriendelijk begroet. Hebben ze een vraag? Probeer deze dan zo goed mogelijk te beantwoorden en blijf te allen tijde vriendelijk. Niet iedereen ligt je natuurlijk even goed, maar dat zul je als buschauffeur even moeten negeren.

Toezicht houden

Uiteraard is het ook de bedoeling dat je toezicht houdt op het gedrag van reizigers. Indien nodig zul je moeten ingrijpen. Het is dan ook van belang dat je sterk in je schoenen staat als buschauffeur. Heb je te maken met een agressieve reiziger, dan zul je hier op een adequate manier mee om moeten gaan. Het is de bedoeling dat je op zo’n moment zelf rustig blijft. 

Opruimen en schoonmaken

Ook is het nodig dat je de bus netjes houdt. Laten de reizigers troep achter, dan zul je dit op moeten ruimen. Dit hoeft heus niet ieder uur, maar zorg ervoor dat je dit een aantal keer per dag doet.