20 mei 2024

Bloggen Over Vervoer

Hét Grootste Vervoer Blog van het Web

AGV – Automatisch geleide voertuigsystemen

Automatisch geleide voertuigen of AGV-systemen, zijn voertuigen die geen bestuurder nodig hebben voor de activiteit waarvoor zij ontworpen zijn, in de industrie van het goederenvervoer op tijd.

De autonomie van dit type vervoer binnen een fabriek maakt het mogelijk ladingen naar hun plaats te vervoeren, waarbij de af te leggen route wordt geprogrammeerd door een verkeersleidingscentrum dat het voertuig in staat stelt te circuleren en niet te botsen met anderen die dit werk uitvoeren, materiaal en werknemers die zich op dat moment bevinden.

Het geleidingssysteem van het AGV systeem draagt ook bij tot een snel rendement voor bedrijven, door gebruik te maken van routemarkeringen en transponders die op de grond zijn aangesloten. Op deze manier is het niet nodig de vloer te bezetten met de geleidingsdraden die gewoonlijk bij soortgelijke systemen worden gebruikt.

Zij kunnen aan elk type industrie worden aangepast door middel van beheersoftware die de voertuigen intelligent maakt, hun taken uitvoert en zich op natuurlijke wijze voortbeweegt zonder dat zij geleid hoeven te worden.

Voordelen van het AGV systeem

  • De installatie is snel en eenvoudig;
  • Ze zijn gemakkelijk in de fabriek te integreren;
  • Met de software kunnen acties worden geprogrammeerd en gemakkelijk worden beheerd;
  • Het onderhoud ervan is gemakkelijk te doen;
  • Het circuleert veilig op dezelfde plaats als de werknemers van het bedrijf;
  • Veiligheid is een van zijn sterke punten;
  • Gemakkelijk om batterijen op te laden.

Het AGV systeem kan via digitale interfaces rechtstreeks op de productie planningsprocessen worden aangesloten, zodat deze altijd weten welke onderdelen wanneer in welke productiezone beschikbaar moeten zijn.

In een ideaal scenario ontvangt het bedrijfspersoneel zijn laadlijst ook in volledig digitale vorm op een tablet of computer. Een streepjescode of soortgelijke interface zou deze lijst koppelen aan een materiaaltoevoerkar in het magazijn waar de meest relevante componenten worden geplaatst.

Aangezien de laadlijst is gekoppeld aan een materiaaltoevoerwagen, hoeft het personeel er alleen nog maar voor te zorgen dat alles voor transport is geladen.

Terwijl ze bewegen, wordt het AGV systeem langs een pad met meerdere niveaus geleid. Een plattegrond van de fabriek is in hun geheugen opgeslagen en zij gebruiken referentiepunten om vanuit hun huidige positie te werken.